Psihološka služba DZKZŽ ambulanta Krapina – radionice za djecu

Psihološka služba DZKZŽ ambulanta Krapina, u suradnji s Gradskom knjižnicom Krapina tijekom lipnja 2024. održala je četiri radionice za djecu od 2. do 4. razreda O.Š. s ciljem razvoja pozitivne slike o sebi, stjecanja samopouzdanja, učenja o emocijama, te prevencijom i tretmanom neugodnih emocija (ljutnje i straha). Radionice su provodile Gordana Kamenečki, klinička psihologinja , Ana Veseljak, mag.psych i Irena Grgić, medicinska sestra.

Na prvoj radionici djeca su izražavala uglavnom pozitivnu sliku o sebi, isticala su svoje pozitivne osobine, kako kroz crteže, tako i kroz samoopise. Naročito su uživali u igri „Vjetar puše”. Kroz radionice učili su o osnovnim i složenim emocijama, preko igre pantomime, memory i osmišljavanja pjesmica protiv straha. Tehnikama vizualizacije, progresivne mišićne relaksacije za djecu, te kontrole ljutnje pomoću dubokog disanja i „brojenja do 10” naučili su kako smanjiti tjelesnu napetost, fiziološko uzbuđenje, te kontrolirati impulzivno reagiranje.

Program radionica zamišljen je kao ciklus, ali su se tijekom samih radionica djeca izmjenjivala, tako da se svaka tema odrađivala  neovisno jedna o drugoj.

Prema evaluaciji koja je provedena, djeca sudionici bila su jako zadovoljna radionicama, iskazali su želju za novim druženjima, a prema planovima psihološke službe za preventivne aktivnosti u promicanju mentalnog zdravlja, novi ciklus radionica planira se ponovno, s uključivanjem i drugih dobnih skupina i drugih tema.

Temeljem pozitivnog iskustva na prvom ciklusu radionica veselimo se novim druženjima.

Gordana, Ana, Irena.

Skip to content