Palijativa

Palijativna skrb predstavlja pristup koji je usmjeren na poboljšanje kvalitete života bolesnika i njegove obitelji, kada su suočeni s problemima povezanim uz bolest koja ugrožava život.
Program palijativne medicine se provodi u oko 120 zemalja svijeta, a pokrenula ga je u Velikoj Britaniji, 1976. Cicely Saunders po zanimanju medicinska sestra, doktorica medicine i socijalna radnica. Palijativna skrb u svijetu se provodi u bolnicama na specijaliziranim odjelima palijativne skrbi, u hospicijima, u palijativnim ambulantama i u kućama pacijenata koje posjećuje palijativni mobilni tim.
Palijativni bolesnici nisu samo ljudi koji boluju od karcinoma, već i oni koji imaju kronične neurološke i kardiovaskularne bolesti. Obuhvaća razdoblje od postavljanja dijagnoze životno ugrožavajuće bolesti sve do razdoblja žalovanja nakon smrti bolesnika. Palijativna medicina ne odnosi se samo na starije bolesnike, već na oboljele od neizlječivih bolesti svih životnih dobi, od najmanje djece do najstarijih.
Palijativna skrb nastoji poboljšati kvalitetu života bolesnika i njegove obitelji. Nastoji ponuditi sustav podrške, kako bi se bolesnicima pomoglo živjeti aktivno u skladu s njihovim mogućnostima.

Mobilni palijativni tim

Ministrastvo zdravlja prepoznalo je potrebu uvođenja palijativne skrbi u sustav zdravstva Rebublike Hrvatske te je odobrilo rad Mobilnog palijativnog tima Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije koji je započeo s radom u travnju 2015. godine.
Mobilni palijativni tim osnovan je s ciljem da se neizlječivo bolesnim pacijentima osigura što bolja kvaliteta života do samog kraja, a njihovim obiteljima olakša skrb za takvog bolesnika. Upoznavanjem pacijenta i obitelji u njihovom domu utvrđuju se problemi koji postoje, ali i do kojih bi moglo doći, bili oni medicinske, psihosocijalne ili druge naravi te se pristupa njihovom rješavanju tako da se što manje opterećuju bolesnik i njegova obitelj. Rad tima uključuje suradnju s liječnikom obiteljske medicine i bolničkim liječnicima, psiholozima, socijalnim radnicima te volonterima s posebnom edukacijom iz palijativne skrbi.

Kako ostvariti prava?

Služba za palijativnu skrb Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije usko surađuje sa liječnicima opće obiteljske medicine, na način da obiteljski liječnik stupa u kontakt sa palijativnim timom čiji onda članovi posjećuju oboljelog u njegovom domu.

Usluge mobilnog palijativnog tima

Mobilni paijativni tim

Molimo cijenjene pacijente da se prije dolaska najave na dolje navedene telefonske kontakte:

Koordinator palijativne skrbi

Molimo cijenjene pacijente da se prije dolaska najave na dolje navedene telefonske kontakte:

Dokumenti
Skip to content