Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu: osnaženi nastavaljamo

Dana 30. studenoga 2023. godine u Poduzetničkom centru Krapinsko-zagorske županije sudjelovali smo u završnoj konferenciji „Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu: osnaženi nastavljamo’’ koja je okupila više od 60 stručnjaka koji djeluju u području rane intervencije u djetinjstvu. Završnom konferencijom obilježili smo završetak 15-omjesečnog projekta „Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu” koji u Krapinsko-zagorskoj županiji provodi HURID u partnerstvu s Gradskim odjelom za edukaciju i mlade iz Reykjavika te u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom. Projekt je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Glavni cilj projekta je povezivanje dionika iz svih sektora u Krapinsko-zagorskoj županiji radi udruženog zagovaranja kvalitetnijih i dostupnijih usluga za djecu s razvojnim rizicima i teškoćama i njihove obitelji. Zahvaljujući iznimnom senzibilitetu brojnih dionika, stručnjaka i donositelja odluka, ovaj cilj je uspješno ostvaren: osnovana je Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu koja okuplja 23 organizacije i ustanove te Mreža djelatnika dječjih vrtića koja u ovom trenutku broji 45 članova.

Tijekom proteklih 15 mjeseci, kao član Koalicije za ranu intervenciju u djetinjstvu, osnaženi smo za suvremeni pristup u ranoj intervenciji u djetinjstvu i zagovaranje, sudjelovali smo u izradi i upućivanju preporuka donositeljima odluka te su predstavnici zagovaračke skupine Koalicije i Mreže održali sastanke s Krapinsko-zagorskom županijom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Gradom Pregrada i Općinom Konjščina. Provedena je i analiza javnih politika, a zatim i istraživanje potreba roditelja djece s razvojnim rizicima i teškoćama te stručnjaka koje je pokazalo kako roditelji doživljavaju visoke razine stresa, nisku razinu zadovoljstva uslugama i vremenom čekanja te lutaju kroz različite sustave u potrazi za odgovarajućom stručnom podrškom.

Zbog toga je zajednički dogovoreno kako Koaliciji, Mreži, dionicima i donositeljima odluka predstoji važan zadatak, a to je osnivanje jedinstvenog mjesta pristupa uslugama kao mjesta u Krapinsko-zagorskoj županiji na kojem će roditelji moći dobiti sve potrebne informacije, razvojnu procjenu djeteta i upute za daljnje korake i podršku. S tim ciljem pred nama, kao što i naziv današnje konferencije kaže, osnaženi nastavljamo izgradnju inkluzivne lokalne zajednice u kojoj sva djeca imaju jednake prilike za rast i razvoj.

Skip to content